ΑΡΘΡΑ
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 12:41

Δεν παραιτήθηκαν ή όταν τα κινήματα ξεκινούν από το facebook

Καλύτερα οι Παραιτηθείτε που παίρνουν μια ιντερνετική πρωτοβουλία, από τους κήνσορες του Μετώπου της Λογικής που φαντασιώνονται παλινορθώσεις του παλιού πολιτικού συστήματος

Είναι αστείο, όταν ένα κάλεσμα έχει λίγο κόσμο; Όχι. Η Αριστερά, οι οργανώσεις της συχνά έχουν διαδηλώσει κινητοποιώντας λίγο κόσμο. Το πόσοι κατεβαίνουν, δεν είναι επιχείρημα. Για παράδειγμα, υπάρχουν και αντιδραστικά καλέσματα στην Ιστορία μαζικά και άγρια. Και υπάρχουν δίκαιες πλατφόρμες που δεν καταφέρνουν να συσπειρώσουν κόσμο. Βέβαια το Παραιτηθείτε της Τρίτης δεν ήταν κάτι από τα παραπάνω δύο. Περισσότερο κινήθηκε στην σφαίρα του θεάματος και της ψευδαίσθησης πως τα κοινωνικά δίκτυα αρκούν για να φτιάξεις κίνημα. Συχνά, δεν αρκούν απλώς λειτουργούν προωθητικά για ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες εκεί έξω.

Ήταν αστείο το περιεχόμενο του καλέσματος της Τρίτης; Αστείο δεν ήταν. Απόλυτα προβληματικό ναι. Για μια γραφική μερίδα του λαού μας, ο Τσίπρας σήμερα εκπροσωπεί μια σοβιετική απόπειρα για εγκαθίδρυση καθεστώτος. Για μια σοβαρότερη μερίδα, απλώς μετακίνησε λίγο τους ολιγαρχικούς όρους. Για την πιο σιωπηλή, απλώς εγγυάται την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, άρα και την δημοσιονομική πειθαρχία.

Το κάλεσμα των Παραιτηθείτε είναι απόλυτα κατανοητό αφού υπάρχει κόσμος που δεν θέλει ούτε κατά διάνοια μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση επιμέρους προοδευτικών τομών. Όχι τυχαία, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πήραν το λόγο την Τρίτη το βράδυ στο Σύνταγμα και εκφώνησαν καραμπινάτο ξενοφοβικό και εθνικιστικό λόγο, μιλώντας γενικώς και αόριστα για "αριστεία", "αφανισμό Ελληνισμού", "επικίνδυνες ροές προσφύγων" κτλ. Εκεί ήμασταν και τα ακούγαμε. Αυτό δεν ήταν φιλοευρωπαϊκό τόξο. Και η ειρωνεία; Αρκέστηκαν στην πάνω Πλατεία. Θυμάστε ποιοι επέμεναν στην πάνω πλατεία και πότε.

Γιατί έγινε; Γιατί μια μικρή μερίδα κόσμου, βαυκαλιζόμενη στα κοινωνικά δίκτυα θέλει να προσδώσει πια επετειακό χαρακτήρα στο κάλεσμα. Μα η συγκέντρωση της Τρίτης, δεν είχε σχέση με το πρώτο Παραιτηθείτε του 2016 και βέβαια καμία σχέση με το Μένουμε Ευρώπη του 2015. Αυτό το τελευταίο, δομήθηκε για λίγο διάστημα αλλά ως πλατφόρμα πάνω στην διαιρετική τομή του προ Δημοψηφίσματος πολιτικού σκηνικού. Για αυτό ήταν σοβαρότερο. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Επίσης, αυτό τότε πριμοδοτήθηκε ανοιχτά από τους Νικητές του Εμφυλίου.

Ο Τσίπρας δεν πέφτει από τα σοσιαλμιντιακά Παραιτηθείτε. Ίσως μόνον επανακτά αριστερό προφίλ σε σχέση με αυτό. Κι αφού το περιεχόμενο του καλέσματος ήταν πιο μνημόνιο και από το εφαρμοζόμενο μνημόνιο. Ναι, στην Ελλάδα του 2017, κάποιοι συμπολίτες μας κατάφεραν να επιζητούν πιο γνήσιο νεοφιλελευθερισμό από αυτόν που βιώνουμε ή αυτόν που επιβάλει σήμερα η γερμανική ΕΕ.

Αν στα μάτια μας ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο ΓΑΠ, ο Παπαδήμος, ο Σαμαράς φάνταζαν αμετακίνητοι αλλά κατορθώναμε κινηματικές ρωγμές στις διακυβερνήσεις τους, φαντάζομαι πως για τους Παραιτηθείτε ο Τσίπρας μοιάζει ακούνητος για τον επιπλέον λόγο πως δεν έχουν εξοικείωση με τα εργαλεία των μαζικών κινημάτων και της χειραφέτησης του δρόμου που αποκτιέται σε μακρύ χρόνο. Αυτό δεν νομιμοποιεί καμία ηθική την Αριστερά όμως, να χλευάζει μια διαδήλωση. Να την τρολάρει ναι, αφού και η ίδια η διαδήλωση οριοθετήθηκε και εκκινήθηκε από το πεδίο των σόσιαλ μίντια και άρα και των τρολ.

Έχω ξαναγράψει. Προτιμώ τους Παραιτηθείτε που παίρνουν μια ιντερνετική πρωτοβουλία - με την οποία προφανώς διαφωνώ πολιτικά- από τους κήνσορες και θεράποντες του Μετώπου της Λογικής που φαντασιώνονται παλινορθώσεις του παλιού πολιτικού συστήματος στο timeline τους και μονίμως αναζητούν ευθύνες στους άλλους.

news247.gr

21/01/2019

Μακεδονικό : Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της συμφωνίας των Πρεσπών

Μπορεί ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας να οξύνει τώρα τη ρητορική του κατά της κυβέρνησης, μπορεί να μην της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, όμως σύμφωνα με μια ανάγνωση είναι πολύ αργά για τον ίδιο
05/01/2019

Το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας, ο τραγέλαφος ΑΝΕΛ και οι κίνδυνοι για τη χώρα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρατηρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ευρύτερες δυσλειτουργίες και στο κράτος και στη διοίκηση αλλά και στην ίδια τη δρομολόγηση νομοσχεδίων
19/11/2018

Τα τέσσερα κόμματα που «χτυπάνε» τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά

Εκτός από το ΚΚΕ διεργασίες συντελούνται με όχημα και τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως τη Λαϊκή Ενότητα, την Πλεύση Ελευθερίας, το MέΡΑ25.

Ατζέντα