ΑΡΘΡΑ
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 12:37

Υπερασπίζοντας τα Εξάρχεια

Τα Εξάρχεια αποτελούν τον δράκο για το νέο ακροδεξιό αφήγημα και το θεματικό πάρκο για τις προσομοιώσεις του νέου δόγματος της τάξης και της ασφάλειας

Όταν το κάθε παιδί της κάθε μέσης ελληνικής οικογένειας περνάει ή συχνάζει στα Εξάρχεια, καταλαβαίνετε γιατί είναι αστείο να συζητάμε για γκέτο και για άβατο στην εν λόγω περιοχή του Κέντρου. Όταν δεκάδες βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι, καφέ και χώροι συλλογικοτήτων, συνεχίζουν να υπάρχουν και να λειτουργούν εδώ, καταλαβαίνετε πως είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για νησίδα ανομίας.

Βεβαίως τα Εξάρχεια δεν είναι αυτό που ήταν παλιότερα. Υπάρχει όμως και κάτι που είναι; Το γεγονός πάντως πως συνεχίζει ως περιοχή να επιχρωματίζεται ή να περιγράφεται με όρους γκέτο και δη «αντιεξουσιαστικού», βολεύει σήμερα και πάντα – ίσως περισσότερο σήμερα- μια αφήγηση.

Παραδόξως, η αφήγηση αυτή εκπονείται από τις δυνάμεις της δεξιάς παλινόρθωσης που δεν τηρούν καν τους όρους κοινοβουλευτικής αναμονής αλλά νιώθουν ήδη κυβέρνηση. Το αφήγημα αυτό επιβεβαιώνει σήμερα μια επιστροφή στις ρίζες του μέσου νοικοκυραίου. Μια λογική τάξης, ασφάλειας, ευρωκανονικότητας και τραπεζικού βουκολισμού όπου οι κάτοικοι της χώρας θα αποτελούν απλώς καταναλωτές, ενοικιαστές και χρήστες κοινωνικών δικτύων.

Τα Εξάρχεια- ακόμη και τα σημερινά- εξυπηρετούν το αφήγημα της περιοχής μπαμπούλα όπου η αριστερή και αναρχική βία γνωρίζει πιένες. Να θυμίσουμε μόνον για τις ανάγκες αυτού του σημειώματος πως οι δύο νεκροί της Μεταπολίτευσης στην Πλατεία, ή πέριξ αυτής, ήταν από αστυνομικά πυρά: Ο ένας λεγόταν Μιχάλης Καλτεζάς. Ο άλλος λεγόταν Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Να θυμίσουμε επίσης πως μέχρι το 2015 ή Πλατεία είχε μόνιμες εγκατεστημένες μονάδες των ΜΑΤ πάνω σε αυτήν ή γύρω. Ακόμη και σήμερα αυτό ισχύει για πολλούς περιμετρικούς δρόμους, κάτι το οποίο δεν βιώνεις σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Τα Εξάρχεια αποτελούν τον δράκο για το νέο ακροδεξιό αφήγημα και το θεματικό πάρκο για τις προσομοιώσεις του νέου δόγματος της τάξης και της ασφάλειας.

news247.gr

21/01/2019

Μακεδονικό : Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της συμφωνίας των Πρεσπών

Μπορεί ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας να οξύνει τώρα τη ρητορική του κατά της κυβέρνησης, μπορεί να μην της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, όμως σύμφωνα με μια ανάγνωση είναι πολύ αργά για τον ίδιο
05/01/2019

Το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας, ο τραγέλαφος ΑΝΕΛ και οι κίνδυνοι για τη χώρα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρατηρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ευρύτερες δυσλειτουργίες και στο κράτος και στη διοίκηση αλλά και στην ίδια τη δρομολόγηση νομοσχεδίων
19/11/2018

Τα τέσσερα κόμματα που «χτυπάνε» τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά

Εκτός από το ΚΚΕ διεργασίες συντελούνται με όχημα και τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως τη Λαϊκή Ενότητα, την Πλεύση Ελευθερίας, το MέΡΑ25.

Ατζέντα