ΑΡΘΡΑ
Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 12:20

Μακρόν: Μια απ’ τα ίδια

Ο Μακρόν δεν είναι Τραμπ για να υποσχεθεί ένα «Make France great again»

Τώρα που τον είδαμε και από κοντά: είναι ο Μακρόν ο νέος τύπος ηγέτη; Ή μια απ’ τα ίδια; Στο πρώτο συντείνουν πολλά από τα νέα στοιχεία που συγκεντρώνει. Στο δεύτερο ακόμη περισσότερα. Πάμε στο πρώτο: υπέρβαση κομμάτων και διαιρετικών τομών. Απευθείας σύνδεση και απεύθυνση με την κοινωνία. Αστραφτερό προφίλ. Νιότη. Και δημόσιος λόγος που μπορεί με ευελιξία να περικλείει ποιητικές αποστροφές και τεχνοκρατικές διατυπώσεις. Ο Μακρόν ήλθε για να μείνει και ως υλικό χαρτογράφησης της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης.

Πάμε στο δεύτερο: Υλική πρόσδεση με τα τεράστια συμφέροντα και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας του. Κράμα άγριου νεοφιλελευθερισμού και προτεσταντισμού του κέρδους που αντιλαμβάνεται τα συνδικάτα και τα εργασιακά δικαιώματα ως καθυστερημένες δομές που απλώς φρενάρουν τα success stories.

Ο Μακρόν δεν είναι Τραμπ για να υποσχεθεί ένα «Make France great again». Αλλά δεν είναι και Μελανσόν για να λάβει υπόψιν του τις ταξικές διαιρέσεις της χώρας του.

Θα είναι όμως πέραν των παραπάνω, ένας ιστορικός ηγέτης που θα ηγηθεί ενός νέου μετασχηματισμού της Ευρωζώνης και της Ευρώπης όπου η Γερμανία θα πάψει να κάνει κουμάντο και οι θεσμοί θα βαθύνουν υπέρ της Δημοκρατίας; Απίθανο. Στην ομιλία του στην Αθήνα δεν μίλησε κατά της επιτροπείας ως έννοια αλλά προσπάθησε να διατυπώσει μια άλλη δοσολογία όπου τον «κακό Τόμσεν» θα αντικαταστήσει ένας «καλός» κομισάριος της Ευρώπης. Ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ που θα θέσει στο χρονοντούλαπο το παλιό το ορθόδοξο το αμερικάνικο. Επίσης δεν είπε κάτι για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας ή τους διαρκείς κανόνες που διέπουν την ολοκλήρωση και εξασφαλίζουν σταθερότητα (τραπεζών). Νωρίς θα μου πείτε, αλλά αυτά φαίνονται.

news247.gr

21/01/2019

Μακεδονικό : Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της συμφωνίας των Πρεσπών

Μπορεί ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας να οξύνει τώρα τη ρητορική του κατά της κυβέρνησης, μπορεί να μην της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, όμως σύμφωνα με μια ανάγνωση είναι πολύ αργά για τον ίδιο
05/01/2019

Το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας, ο τραγέλαφος ΑΝΕΛ και οι κίνδυνοι για τη χώρα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρατηρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ευρύτερες δυσλειτουργίες και στο κράτος και στη διοίκηση αλλά και στην ίδια τη δρομολόγηση νομοσχεδίων
19/11/2018

Τα τέσσερα κόμματα που «χτυπάνε» τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά

Εκτός από το ΚΚΕ διεργασίες συντελούνται με όχημα και τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως τη Λαϊκή Ενότητα, την Πλεύση Ελευθερίας, το MέΡΑ25.

Ατζέντα