ΑΡΘΡΑ

Στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά σήμερα μοιάζει να κυριαρχεί η εξής πραγματικότητα: όλοι επιδιώκουν ένα κοινό μέτωπο αλλά κανείς δεν μιλάει με κανέναν. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως συντελούνται διεργασίες, αφού η υπόθεση των εκλογών δεν αφορά απλώς και μόνον τους κυρίαρχους πολιτικούς παίκτες αλλά και καθορίζει και τούτη τη μεριά του πολιτικού τόξου.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ του αντιμνημονιακού τόξου ήταν η ιδρυτική συνδιάσκεψη του ΜέΡΑ 25, του νέου κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, που αποτελεί μέρος του ευρύτερου κινήματος Diem25. Οι επτά άξονες που παρουσιάστηκαν ως μίνι πρόγραμμα του νέου σχηματισμού και η ίδια η τοποθέτηση του Γιάνη και των στελεχών του σε μια σειρά ζητημάτων πυροδότησαν αντιδράσεις στην υπόλοιπη Αριστερά - αντιδράσεις που δεν έχουν σχέση με το μίνι επεισόδιο που προκάλεσαν δύο οπαδοί του Σώρρα στο τέλος της συνδιάσκεψης.
διαδικασια. Καταρχάς, στην εν λόγω διαδικασία που διήρκεσε όλη μέρα στο θέατρο Ιλίσια δεν παρέστη κανείς εκπρόσωπος άλλου αριστερού κόμματος. Μα και ο Βαρουφάκης δεν άφησε να εννοηθεί πως επιδιώκει κάποιο πολιτικό μέτωπο, μόνον συνέργειες από τα κάτω «αυθόρμητων ομάδων πολιτών» που θα συμβάλουν σε ένα νέο κίνημα για μια καλύτερη Ευρώπη μακριά από την «χρεοδουλοπαροικία» που, όπως επαναλάμβαναν στελέχη του, έχει μετατραπεί η χώρα μας λόγω της πολιτικής της Γερμανίας. Δεν άργησε να υπάρξει αντίδραση από τους έτερους φύλαρχους του αντιμνημονιακού στρατοπέδου. «Η Ιστορία σύμφωνα με μια ρήση που χρησιμοποίησε και ο Καρλ Μαρξ, επαναλαμβάνεται αλλά μόνο ως φάρσα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ιδρύοντας πρόσφατα το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανατροπής (ΜέΡΑ25), ακολουθεί μια πρόσφατη καταστροφική πεπατημένη: τον δρόμο που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας. Αντιπροσωπεύει σε εκδοχή φάρσας τον Τσίπρα του ψεύδους και της αναξιοπιστίας», γράφτηκε σε άρθρο στην ιστοσελίδα Iskra, οργάνου της Λαϊκής Ενότητας και παρακάτω συμπλήρωνε: «Μερικοί ακόμα θεωρούν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αποπέμφθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για λόγους αντίστασης στην τρόικα και στα Μνημόνια. Ο Βαρουφάκης απομακρύνθηκε τελικά διότι άλλα έλεγε στον έναν και άλλα στον άλλον, άλλα το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ, ενώ και αυτά που έλεγε δεν διέθεταν ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος». Η κόντρα εξάλλου Βαρουφάκη - Λαφαζάνη κρατάει από τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, τον Ιανουάριο του 2015 και οι δυο τους εκφράζουν εντελώς διαφορετικούς κόσμους.
Αλλά και η ΛΑΕ, στο πρόσφατο κάλεσμα με επιστολή που έκανε για ενότητα και κοινή πολιτική κάθοδο σε άλλα κόμματα και σχηματισμούς της Αριστεράς, δεν είχε καλύτερη τύχη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για παράδειγμα απάντησε στο κάλεσμα αλλά όχι θετικά: «Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία εφόλης της ύλης πολιτική ή/και εκλογική συνεργασία, καθώς η πρότασή σας για ένα "ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικού και πολιτικού αγώνα με κορμό τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αντιμνημονιακής Αριστεράς" κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από την πολιτική πρόταση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και μετώπου για το οποίο παλεύει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ», ανέφερε η εξωκοινοβουλευτική ριζοσπαστική συμμαχία.
ΚΑΙ Η ΖΩΗ. Στο όλο παιχνίδι δεν μπήκε καν η Πλεύση Ελευθερίας. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορεί να συμπράττει ή να συνυπάρχει με τον Λαφαζάνη ή άλλους σε κινηματικές στιγμές κατά της κυβέρνησης, όπως κατά των πλειστηριασμών, αλλά ούτε κουβέντα για πολιτικές συμπράξεις και εκλογικές καθόδους. Ενα σενάριο θέλει την πρώην πρόεδρο της Βουλής να φιλοδοξεί να δοκιμαστεί αυτόνομα στις εκλογές και να εισπράττει μονοπωλιακά την κοινωνική δυσαρέσκεια. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τη μεριά της παρότι διατηρεί διαύλους με την ΛΑΕ, αν και της κάνει κριτική για ζητήματα όπως την πατριωτική χροιά σε εθνικά θέματα, δεν συνυπολογίζει καν την Πλεύση στην Αριστερά ενώ τον Βαρουφάκη τον θεωρεί σοσιαλδημοκράτη. Με αυτούς τους όρους, όλοι θα κατέβουν μόνοι τους στις εκλογές όποτε και αν γίνουν.

tanea.gr

Ατζέντα